Svømning er godt for alle, der kan gøre det, og nogle vil måske sige, at det er særligt godt for gamere. Gaming er generelt en stillesiddende aktivitet – der er ikke meget bevægelse. Hvis du bruger timer på Wii Sports eller lignende spil, så bevæger du dig nok mere end resten af os!

For resten af gamerne derude, uanset om du spiller eventyrspil som Zelda, platformspil, speedrun-spil eller casinospil som blackjack, er en sund mængde motion den perfekte modgift til dine gaming-sessioner. Her er, hvordan den led-venlige og fornøjelige aktivitet svømning kan tage dit liv til næste niveau.

Få dine 150 minutter om ugen

Mange eksperter anbefaler, at man får 150 minutters moderat aktivitet hver uge eller 75 minutters intens aktivitet. Svømning er en fremragende måde at samle disse minutter på: den lave belastning ved svømning på dine led og knogler gør det til en bæredygtig træningsform.

Brug hele kroppen

Svømning får din overkrop, mavemuskler og underkrop til at arbejde. Forskellige stilarter (brystsvømning, rygsvømning, sidestil, butterfly og crawl) målretter forskellige muskelgrupper, men uanset hvilken stil du bruger, vil det kræve, at flere muskelgrupper arbejder sammen.

Forbrænd kalorier

Svømning forbrænder flere kalorier end gåture, yoga og crosstrainere. Svømning forbrænder næsten lige så mange kalorier som løb – uden belastningen på dine knogler og led.

For et bæredygtigt vægttab anbefales et kalorieunderskud på 500-750 kalorier normalt. Så hvis du for eksempel i øjeblikket spiser 2500 kalorier og holder din vægt, kan det være en god plan at spise 2000 kalorier for at tabe dig.

Ud over “formel” motion kan opgaver som at slå græsplænen og havearbejde bidrage til et anstændigt kalorieforbrug. En person, der vejer omkring 70 kg, vil forbrænde anslået 167 kalorier på 30 minutters havearbejde. Sammenlign det med at se TV i 30 minutter, hvilket forbrænder omkring 28 kalorier.

Sov godt

Gamere, der kigger på blåt lys fra skærme om aftenen, er mere udsatte for søvnproblemer. Elektroniske enheder kan forstyrre vores døgnrytme og tage os ud af en naturlig søvncyklus.

Svømning har vist sig at hjælpe mod søvnløshed. En videnskabelig gennemgang med titlen “Sleep Quality: A Narrative Review on Nutrition, Stimulants, and Physical Activity as Important Factors” så på en “voksende mængde beviser” for de faktorer, der påvirker søvnkvaliteten. Forfatterne skrev: “Ved at introducere den rette mængde fysisk aktivitet og den tid, der tilbringes udendørs, og ved at engagere sig i aktiviteter som at gå ture, kan vi ikke-farmakologisk forbedre søvnkvaliteten.” De fandt, at høj intensitet ikke var nødvendig for resultater: “En forbedring i søvnkvaliteten opstår med en stigning i aktivitetstiden og antallet af skridt, så selv moderat fysisk aktivitet har en positiv effekt.”

Det er bedre at træne i dagtimerne, hvis du er bekymret for at forbedre din søvn. Forfatterne skrev: “Fysisk aktivitet, og især regelmæssig træning, kan forbedre søvnkvaliteten ved at påvirke adenosinniveauerne og kropstemperaturen; dog kan det, når det udføres for sent om aftenen, forårsage søvnforstyrrelser ved at øge fysiologisk ophidselse.”

Reducer stress

Hvis du kæmper med stress, er aerob træning et fantastisk redskab og en sjov måde at koble af på. The Anxiety & Depression Association of America siger: “Forskere har fundet, at regelmæssig deltagelse i aerob træning har vist sig at mindske det generelle spændingsniveau, stabilisere humøret, forbedre søvnen og øge selvværdet. Selv fem minutters aerob træning kan stimulere anti-angst-effekter.”

Stress påvirker stort set alt negativt. Når vi er stressede, er det sværere at koncentrere sig, sove og være social. Svømning kan hjælpe med at bekæmpe disse negative effekter. Derudover kan aerob træning booste kroppens forsvar mod forskellige sygdomme og forbedre “den overordnede kognitive funktion”. Og hvis du er afslappet og dit sind er skarpt, bliver du en endnu bedre gamer!